Met het mooie weer is het verleidelijk om te gaan zwemmen of te spelen in of aan de rand van de vijvers in Oosterwold. Zoals jullie uiteraard weten zijn deze vijvers geen officiële zwemplekken. Het gaat om lauw, stilstaand water. Als je in open water gaat zwemmen, dus niet in een zwembad, loop je mogelijk gezondheidsrisico’s, helemaal nu het zo langdurig droog is.

Het Waterschap Zuiderzeeland monitort de waterkwaliteit in Oosterwold. Na controle van een aantal vijvers zijn de resultaten voorgelegd aan de GGD. Op basis van de meetresultaten ontraadt de GGD Flevoland het zwemmen, evenals het laten spelen van kinderen in of aan de rand van de vijvers. Door in de vijvers te zwemmen kun je met ziekteverwekkers zoals bijvoorbeeld virussen, bacteriën en parasieten in contact komen.

Daarnaast is het advies om gewassen die besproeid zijn met water uit vijvers altijd goed te spoelen met kraanwater voordat je deze eet.

Tip: Wil je gaan zwemmen in open water, ga dan naar officiële zwemlocaties waar de zwemwaterkwaliteit is goed bevonden. Zie: www.zwemwater.nl

 

Vijver