Daan Huiskes is ontwikkelmanager bij Vastbouw, een ontwikkelaar die in Oosterwold momenteel twee grote projecten realiseert: ‘t Groene Wold en De Groene Eem. De eerste gaat de laatste fase in. Begin volgend jaar hoopt Daan hiervan weer een groep huizen op te leveren. Voor De Groene Eem gaan waarschijnlijk in december de eerste palen de grond in.
”De grond waarop deze projecten gebouwd zijn, was al in bezit van ontwikkelaars. Wij hebben het in 2019 overgenomen en zijn aan de slag gegaan. We moeten ons net als iedereen in Oosterwold aan de basisregels houden als doorwaadbaarheid, stadslandbouw, wateropvang en openbaar groen.”
” ‘t Groene Wold is een gebied van 40 hectare. Ongeveer de helft van de grond, het gebied tot aan de snelweg is verkocht aan een boer. Daarmee voldoen we aan de eis voor stadslandbouw. Het gebied met de winkels hebben wij ontwikkeld, maar is overgenomen door de supermarktexploitant. ‘t Groene Wold bestaat verder uit 372 woningen, waarvan 118 koop en de rest huur, vrije sector. Ongeveer 70% van de huurwoningen zit in het betaalbare, middensegment. Ongeveer 20% van de koopwoningen zijn verkocht onder de NHG-grens voor koopwoningen. Daarmee worden ze aangemerkt als betaalbare koop”.
’t Groene Wold
”Ik denk dat het mooie van ons project is dat algemene voorzieningen beter tot hun recht komen. Op ‘t Groene Wold is een trapveldje, een basketbalveld, een pingpongtafel, staan speeltoestellen voor kleine en grotere kinderen. Het zijn openbare voorzieningen, dus iedereen mag ze gebruiken. Ook hebben we honden uitlaatvelden gemaakt en zijn er stukken groen waar iedereen een ommetje kan maken. Onze doorwaardbare zones zijn daarmee van een veel grotere schaal dan de minimale twee meter rond ieder kavel, zoals op andere plekken in Oosterwold. Ook de wateropgave is collectief opgepakt. De huizen bij ‘t Groene Wold staan helemaal tegen de Goudplevierweg aan. Dat komt vanwege de snelweg en de molens. Vanwege de slagschaduw van de molens staan de huizen vanaf de Goudplevierweg in de vorm van een kerstboom. Dus breed van onderen en steeds smaller dichter bij de snelweg. Ook is er door archeologische vondsten een deel van de wijk anders geworden. Het was een heel gepuzzel. Dat zullen veel bouwers in Oosterwold herkennen.
De Groene Eem en ‘t Groene Wold zijn geen kavelwegverenigingen. Het onderhoud van de weg, de straatverlichting, wateropvang en het openbaar groen valt onder een stichting. Daar betalen de bewoners maandelijks een bedrag voor.”
Wat is de Oosterwolder eigenlijk?
”Er zit best een smet op ons als ontwikkelaar in Oosterwold. Maar wat is de Oosterwolder eigenlijk? Je hebt de intrinsieke zelfbouwer die een stip zet en zijn huis helemaal zelf tekent, inricht en eigenhandig bouwt. Je hebt ook mensen die een cataloguswoning neerzetten naast een door de robotmaaier bijgehouden strak gazon onder een paar fruitbomen. Tussen deze 2 uitersten zit van alles. Juist ontwikkelaars kunnen zaken collectiever oppakken. Dat maakt de kwaliteit van het geheel groter.”
Projectmatige aanpak
”Wij pakken ‘t Groene Wold projectmatig aan en kunnen het meer overzien vanuit het grotere geheel. Voor ons gelden precies dezelfde regels als iedereen die in Oosterwold bouwt. Ik denk dat als we de opzet van ‘t Groene Wold vergelijken met bijvoorbeeld wat er in Nobelhorst wordt gebouwd, dan is de ruimtekwaliteit hier aanzienlijk hoger. Dat geldt helemaal voor De Groene Eem waarmee we in december hopen te beginnen. Wij verzorgen de hele omgeving en maken de huizen. De bewoners kunnen soms wat aanpassen in de indeling van het huis en kiezen zelf hun badkamer en keuken. Ook de inrichting van hun tuin doet de bewoner zelf.”
Gebied indelen
”Deze projecten zijn wel andere projecten dan ik normaal doe. We hebben in Oosterwold de ruimte en mogen het gebied zelf indelen. We hebben de hele stedenbouwkundige opzet zelf uitgedacht. We hebben hierbij hoge standaarden gebruikt. Neem bijvoorbeeld de kavelwegen. Wij hebben hier goed gelet op de voorbelasting van de wegen. Zo klinkt de weg goed in en voorkomen we verzakkingen in de toekomst. Daar hebben heel veel zelfbouwers niet de tijd voor. De weg moet daar meteen worden gebruikt. Ik moet nog zien hoe de kavelwegen in Oosterwold er over een paar jaar uitzien. Dat wij een goede weg leveren, is een zorgplicht van ons.”
Bewoners en buren meer betrekken
”We hebben van ‘t Groene Wold veel geleerd. We hebben alles zelf ingericht en bepaald voor de bewoners. Ook ik denk dat we de buren beter hadden kunnen betrekken bij onze plannen.
De huidige gebiedsregisseurs dagen ons uit om bewoners en buren meer te betrekken bij het nieuwe project De Groene Eem. Mede daarom komt bij De Groene Eem een gemeenschappelijk gebouw en proberen we de archeologische vondsten meer een plek te geven in het gebied. Ook krijgen de bewoners meer inspraak rondom stadslandbouw en openbaar groen. Er komen terpen waarop de bewoners gezamenlijk stadslandbouw kunnen bedrijven. Hoe ze dat doen, een moestuin, een pluktuin of wat dan ook, mogen ze helemaal zelf bepalen”.
Eenheid
”Het Oosterwold van de toekomst is voor mij dat het een eenheid vormt. Dat het in de beleving niet uitmaakt of een ontwikkelaar iets gemaakt heeft of dat bewoners zelf hun huizen hebben gebouwd. Het is de samensmelting van al deze vormen. ”
—–
Joanne en Niels Brandsma, bewoners van ’t Groene Wold
‘Een lot uit de loterij’
Ze wilden kleiner gaan wonen met een grotere tuin. Dat is Joanne Brandsma (38 jaar) en haar man Niels Brandsma gelukt. Ze hebben een plekje gevonden in ‘t Groene Wold, een woningbouwproject aan de Goudplevierweg dat er door een projectontwikkelaar is gekomen. Op dit moment zijn de eerste 2 fasen opgeleverd. Ze zijn bewoners van de eerste fase en kregen de sleutels in februari . Sinds maart wonen ze in ‘t Groene Wold aan de Maria Merianhof. Joanne: “Ik kom oorspronkelijk uit Blaricum en mijn man uit Lelystad. Hij wilde graag in het Gooi wonen, ik ben gek op de polder. Daarom zijn we in Almere Oosterwold gaan wonen. Mooi in het midden en lekker centraal. Je bent zo in Amsterdam, Utrecht of Amersfoort. En er zijn geen stoplichten; we zijn zo op de snelweg. Ik ben gevallen voor de grote tuinen. Je hebt best veel tuin.”
“We hebben een lot uit de loterij. We komen van de reservelijst. Toen we hoorden dat we een huis kregen, hebben we binnen een uur ‘ja’ gezegd. Het wijkje is een mix van koopwoningen en huurwoningen. Wij hebben een koophuis. Ons huis in Lelystad konden we goed verkopen en we waren bij de eerste fase. Dat was wel een gelukje voor ons. Mensen die later gekomen zijn, waren duurder uit.”
“We wisten bij de aankoop dat het anders werkt in Oosterwold. Dat je niet op het riool bent aangesloten en samen de weg en openbaar groen betaalt. We betalen nu elke maand aan een Stichting een bedrag. Die zorgt voor de straatverlichting en zo. In elk hofje zijn speeltuintjes en trapveldjes aangelegd. Ik zie daar veel kinderen uit Oosterwold komen. Ze steken dan de Goudplevierweg over om bij ons te spelen. Ik vind dat alleen maar gezellig, die bedrijvigheid. Ook komt er achter ons huis een grote plas. Wie weet wat je daar nog kan gaan doen straks.”
Huizen van hout, containers en autobanden
“Ik vind de huizen om ons project heen fantastisch. Al die soorten huizen van hout, containers of autobanden. Ook geniet ik van de paarden, eenden en schapen die je hier ziet. Ik moet er zelf niet aan denken om het allemaal zelf te moeten regelen. Daarom ben ik zo blij met ons project. We zitten hier prachtig de rust is echt ongelooflijk. We slapen hier heerlijk.”
“Ik krijg best veel vragen over de windmolens. We hebben soms wel wat slagschaduw, maar dat is hooguit een paar minuten per dag. Het hoort bij de polder. Verder ben ik superblij met de Albert Heijn en de Kruidvat om de hoek. Ik vraag me echt af hoe mensen die hier al jaren wonen dat gedaan hebben zo ver van de supermarkt af. Een biologische supermarkt hoeft van mij niet zo. Ik haal eieren, aardbeien of aardappels het liefst bij de boer zelf.”