Oosterwold op Floriade Expo 2022

Stadslandbouw

Oosterwold – The World of Urban Farming

In je eigen eten voorzien. Stadslandbouw is een belangrijke ambitie bij de gebiedsontwikkeling van Oosterwold. De bewoners dragen op grote schaal bij aan de ontwikkeling van een nieuwe groene stad. De (stads)boeren van Oosterwold moeten op minimaal vijftig procent van hun kavel voedsel verbouwen en dat krijgt steeds meer vorm. In de praktijk betekent dit uiteindelijk zo’n 1800 hectare stadslandbouwgrond. En dat is ongekend. Met stadslandbouw in Oosterwold wordt de voedselproductie en -consumptie dichter bij elkaar gebracht en afgestemd; groenten en fruit zijn seizoensproducten en worden gewoon op eigen grond of in de buurt geproduceerd. Verse aardbeien in juni, blauwe bessen in augustus of mooie wintergroenten in de winter. Je proeft meteen het verschil. Oosterwold is een unieke gebiedsontwikkeling: duurzaam en zelfvoorzienend. De bewoners brengen Growing Green Cities tot leven en Feeding the City in de praktijk.

Bekijk hier de video over duurzaam wonen in de toekomst:
Duurzaam wonen in de toekomst. Oosterwold

Sustainable Living in the Future – Oosterwold

Nachhaltig leben in der Zukunft Oosterwold

De tentoonstelling Oosterwold – The World of Urban Farming toont in het paviljoen de geschiedenis van stadslandbouw, de ambities van Oosterwold en ‘urban farming’ in de dagelijkse praktijk. Ook is er de bijzondere film ‘Wonen in de toekomst’ te zien. In de tuin van het Oosterwold paviljoen proeven bezoekers de sfeer van Oosterwold, maar dan in het klein. Bezoekers wanen zich in de wonderlijke werkelijkheid van de stadslandbouw. Van 14 april tot en met 19 oktober 2022 ben je van harte welkom!

Groen en gezond Almere

Voedsel uit de regio kan een bijdrage leveren aan de ambities van de stad t.a.v. circulariteit en CO2 emissies. Daarom omarmt de gemeente Almere de stadslandbouwinitiatieven in Oosterwold. Niet alleen verhoogt lokale productie de voedseleconomie en verduurzaamt het de economie, maar het vergroot ook de belangstelling van consumenten voor lokaal en gezond voedsel. Deze ambities zijn onderdeel van de Voedselstrategie van de gemeente Almere. Een programma waarin we werken aan het aantrekkelijk, betaalbaar en toegankelijk maken van gezond en duurzaam voedsel voor alle inwoners van de stad.

 

 

Paviljoen Oosterwold Floriade

Het paviljoen

De expositie in het paviljoen neemt bezoekers mee naar het verleden. Onze verre voorouders waren jagers en verzamelaars van voedsel. Zij aten wat de natuur hen bood. Daarna gingen zij zelf knollen en planten verbouwen en dieren als vee binnen omheiningen domesticeren. Vervolgens vond op het platteland rondom steden voor de stadsbewoners de productie van voedsel plaats. Landbouw werd door de eeuwen heen alsmaar grootschaliger en intensiever. Met behulp van enorme landbouwwerktuigen werd de productie steeds massaler. Voedsel is in onze westerse wereld vanzelfsprekend geworden. Tegelijkertijd worden velen zich steeds meer bewust van de betekenis van voedsel. Zij streven naar smaakvolle producten. Naar een eerlijke prijs voor de producent, kortere transportlijnen en milieuvriendelijke productiemethoden.

Wie zijn deze Oosterwolders

Hoe werken zij samen en delen zij hun kennis? Maak als bezoeker van de tentoonstelling Oosterwold The World of Urban Farming kennis met deze stadslandbouwers.

  • Zoals de familie van Amber die de mest van de alpaca’s gebruikt omdat er minder fosfor in zit.
  • Of chefkok Jalil Bekkour van duurzaam restaurant Atelier Feddan die de ingrediënten uit eigen moestuin en kas gebruikt.
  • Stadsboerderij Vliervelden combineert een boerderij met biologische supermarkt en gemeenschappelijke pluktuin.
  • Stadswijngaard LCBT produceert wijn van druivensoorten die geschikt zijn voor de kleigrond van Flevoland.
  • Met een abonnement bij Tuin Moes oogst je zelf groente en fruit.
  • Bij de VoKo Oosterwold kun je samen biologische en lokale groente & fruit rechtstreeks van de boer of je buur kopen.
  • Voor het delen van kennis en ervaring kun je bij Oogsterwold terecht.
  • Imkerij KirstenBosch maakt ambachtelijke honing, jam, chutneys en meer! In een oase voor (wilde) bijen en andere insecten.
  • Bekijk de tuin van de Kruidenreus. Al eeuwenlang kennen we de geneeskrachtige werking van kruiden. Citroentijm, wintertijm en rozemarijn zijn goed voor de luchtwegen, lavendel voor ontspanning

Maak kennis met deze en vele andere stadslandbouwers uit Oosterwold!

Stadslandbouw in de praktijk

De tuin is ontworpen door Sabine van Andel Tuin- en Landschapsontwerp. Een jong en veelzijdig ontwerpbureau voor tuinen, balkons en landschappen. In de tuin van het paviljoen presenteert de Coöperatie Stadslandbouw Oosterwold zich. Het is een samenwerking van diverse bewoners in Oosterwold die allemaal bij hun woning aan teelt doen en groente en fruit beschikbaar stellen voor de lokale markt: wie zijn deze wijnboeren, fruitbomentelers, jammakers en bijenhouders van Oosterwold? De expositie in de tuin laat zien hoe de bewoners van Oosterwold stadslandbouw bedrijven en dat dat niet tijdrovend of moeilijk hoeft te zijn. Het is juist leuk en als je het met zijn allen doet, dan is het ook een stuk makkelijker. We tonen zowel oeroude alsook nieuwe methodes. Denk hierbij aan een innovatieve moestuinplanner en een inventieve oplossing voor het bufferen, infiltreren en hergebruiken van regenwater.

Help mee

Wil je meehelpen op de Floriade en als vrijwilliger de Oosterwoldse kavel af en toe te bemensen? Laat het weten aan de Cooperatie Stadslandbouw Oosterwold via floriade@coopoosterwold.nl. Je inzet zou bijvoorbeeld een dagdeel voor een paar maanden kunnen zijn. Je staat dan bezoekers te woord en legt uit wat in Oosterwold aan stadslandbouw wordt gedaan. Verder zijn er kleine onderhoudstaken in de tuin zoals planten water geven. Dit is het moment om uit te dragen aan de buitenwereld dat je in Oosterwold met plezier duurzaam en energieneutraal kunt wonen en de bewoners met veel inzet werken aan stadslandbouw in al z’n diversiteit.

Activiteiten

Meer informatie over activiteiten in het Oosterwold paviljoen volgen op deze pagina.

Met dank aan

De expositie Oosterwold – The World of Urban Farming is een initiatief van:
Maak OosterwoldCoop Oosterwold DemoParkNL Groen & Gezond Almere Intratuin  Rabobank WavinCivitas AdviesAlmere 2.0