Luchthaven Lelystad

Over de ontwikkeling van Lelystad Airport wordt door de verschillende betrokken partijen gesproken aan de zogenaamde Alderstafel. Meer informatie is te vinden op: www.alderstafellelystad.nl

Op 1 april 2015 is het Luchthavenbesluit voor Lelystad Airport in werking getreden. Er komen geen vliegroutes over het Almeerse grondgebied van Oosterwold. De landingsroute op baan 05 van Lelystad Airport gaat over het Zeewoldense deel van het gebied. Deze baan zal vanwege de geldende windrichting ongeveer 40% van de tijd tussen 06.00 en 23.00 uur in gebruik zijn.  Daarnaast komen er geen – voor de stedelijke ontwikkeling beperkende – geluidscontouren over het totale gebied Oosterwold te liggen.


Experimentenregeling
Door een gezamenlijke zienswijze van de gemeente Zeewolde en Almere is in het Luchthavenbesluit van Lelystad Airport een experimentenregeling opgenomen. In 2020 wordt in een experiment onderzocht in hoeverre er lager aangevlogen kan worden op baan 05. Daardoor kan de landing eerder ingezet worden, met als effect dat ook het Zeewoldense deel van Oosterwold nagenoeg volledig vermeden kan worden.

Vertraging
De opening van het nieuwe Lelystad Airport, gepland voor 1 april 2019, is met minimaal een jaar uitgesteld. 

Wilt u meer weten over de uitbreiding van de luchthaven? Kijk op deze website over de uitbreiding van de luchthaven.