In juli 2021 heeft Lidl de eerste CO2- en energie neutrale supermarkt van Nederland geopend in de groene wijk Almere Oosterwold. De winkel is hiermee de duurzaamste supermarkt van ons land. Met Lidl Zero Almere Oosterwold zet Lidl een nieuwe standaard voor zichzelf en de toekomst.  

Duurzaam en circulair

Dankzij duurzame en circulaire materialen is de milieu-impact op een innovatieve manier geminimaliseerd. Ruim 90% van de installaties zijn demontabel en/of recyclebaar. Zo zijn oude Lidl-poloshirts van filiaalmedewerkers verwerkt tot isolatie en is er veel hout gebruikt in de constructie van het gebouw. De houten buitenwand van het gebouw is voor een groot deel bewerkt met een Japanse brandtechniek, genaamd shou-sugi-ban. Hierdoor gaat het hout nóg langer mee en heeft het minder onderhoud nodig. Het filiaal realiseert ‘nul’ op de energiemeter dankzij 1.566 zonnepanelen. Hier kan de klant ook gebruik van maken, door middel van laadpalen voor de elektrische auto en fiets. De bevoorrading van het filiaal is 100% emissieloos dankzij een elektrische vrachtwagen met een volledig elektrisch koelsysteem. Het filiaal is niet aangesloten op het riool en, net zoals alle andere Lidl-filialen, volledig gasloos. Dankzij energiezuinige warmtepompen worden de ruimtes in het filiaal verwarmd en gekoeld. Zo wordt bijvoorbeeld de restwarmte van de productkoeling gebruikt voor het verwarmen van de supermarkt. Lidl Zero Almere Oosterwold is een nieuwe standaard voor de supermarktketen, voor nu en voor de toekomst. Alles wat we hier hebben geleerd wordt meegenomen naar volgende bouwprojecten zoals ons net geopende distributiecentrum in Almere. Deze duurzaamheidsstrategie is een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie van Lidl. Het vergroten van de positieve impact met onze activiteiten staat voorop. Daarnaast verkleinen we waar mogelijk onze negatieve impact. Zo maken we duurzaamheid en een gezonde leefstijl voor iedereen betaalbaar en toegankelijk.  

Duurzame samenwerking


De gezamenlijke inspanning in Oosterwold is uniek, waar in de wereld zie je een uitstekende samenwerking tussen een supermarkt, een frietboerderij en een demopark. Toen bekend werd dat wij hier een duurzaam filiaal gingen bouwen hebben andere bedrijven ons benaderd of zij zich ook konden vestigen in Oosterwold. Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Kipster. Kipster produceert, als eerste van de wereld, CO2-neutrale eieren die exclusief te koop zijn bij Lidl! Wist je dat witte eieren duurzamer zijn dan bruine eieren. Witte kippen eten minder en leggen meer eieren per jaar dan bruine kippen. Er is dus minder grondstof en transport nodig, en dat is beter voor het milieu. Jammer genoeg paste de duurzame kippenstal niet binnen de uit te geven gronden. 

Zeropark


Tijdens de bouw is er nog wel enige CO2 uitgestoten. Dit wordt gecompenseerd in het park om het gebouw heen, genaamd ‘Zeropark’. Het park is feestelijk geopend door groep vier van de ecologische basisschool de Verwondering uit Almere. De leerlingen hebben de naam van het park zelf bedacht en mochten deze dan ook onthullen tijdens de feestelijke opening. Naast de onthulling hebben de leerlingen olifantsgras geplant in de buurt van de pluktuin. Dit is een speciale plant die wel vier meter hoog kan worden en tot vier keer meer CO2 opneemt dan bomen. Door het park heen ligt een educatieve route voor jong en oud. Deze route legt uit wat het park en de supermarkt zo bijzonder maken. Zo heeft het park twee bijenhotels en doordat de supermarkt niet is aangesloten op het riool, worden de vijvers enkel gevoed met regenwater. De educatieve route legt bijvoorbeeld uit hoe dit in zijn werk gaat. Mocht je na een wandeling door het park nog even tot rust willen komen, dan kan dit op één van de picknickbankjes of steigers.