Honing

23 maart 2017

We hebben een werkgroep die heet ‘initiatieven in uitvoering’. Samen met de collega’s van gemeente Almere, Zeewolde, provincie Flevoland en het Waterschap beoordelen we daarin alle ontwikkelplannen die initiatiefnemers in Oosterwold een paar weken na het tekenen van de intentieovereenkomst bij ons indienen.

Ik geniet zelf altijd enorm van de verhalen in die ontwikkelplannen. De inleiding van een plan geniet mijn bijzondere aandacht, omdat dat vaak het meest persoonlijke gedeelte is. Hier licht de initiatiefnemer toe waarom de keuze op Oosterwold is gevallen als nieuwe vestigingsplek. En dit loopt nogal uiteen, ik lees bijvoorbeeld:

Hang naar het buitenleven.

Echt de ruimte voor de kinderen, zoals wij dat vroeger ook hadden.

Altijd al eens geheel zelfvoorzienend willen leven.

Een plek om als samengesteld gezin gezamenlijk onze kinderen op te voeden.

Hier kunnen we als vriendengroep samenwonen en -leven.

Het lijk ons zo fijn om dit samen met (schoon)ouders te doen. 

Een ander boeiend onderdeel van het ontwikkelplan zijn de beschrijvingen van hoe initiatiefnemers  stadslandbouw handen en voeten willen geven. Minimaal de helft van een kavel in Oosterwold is bestemd voor stadslandbouw en is dan ook een van de fundamenten van deze gebiedsontwikkeling. Hoe initiatiefnemers dit willen invullen is heel divers, ik pik er deze keer een onderdeel uit; de bij! Ik heb geen idee of ze er al zaten voordat de eerste pioniers zich afgelopen jaar vestigden. Ik vermoed van niet, maar een ding is zeker: ook bijen zullen Oosterwold gaan bevolken. Het is meestal een bij- of nevenfunctie van de voedselproductie in het plan, maar het valt me op dat het regelmatig wordt genoemd in de ontwikkelplannen; bloemenlinten voor bijen en imker-activiteiten. 

De bijen wekken mijn belangstelling en ik krijg meteen een visioen van een zomerse fietstocht door het gebied, met op de weg terug in mijn fietstas een pot Oosterwold-honing. Mijn pragmatische kant doet ondertussen ook nog even mee. Ik probeer mij voor te stellen wat de optelsom zou zijn in potten honing van al die bijen in al die plannen? Het zoemt licht door mijn hoofd; heel Almere en Zeewolde aan de Oosterwold-honing? Hoeveel bijenvolken kun je houden zonder te worden achternagezeten door bijenzwermen in Oosterwold?

Gelukkig stuit ik tijdens een verjaarspartijtje dan ook net op de juiste gesprekspartner. “Bijen, nee, daarvan heb je er niet gauw te veel” weet de ervaren hobby-imker uit Walcheren mij te vertellen. “Er is een tekort aan bijenvolken en honing in Nederland’. Hij legt uit dat boeren naarstig op zoek zijn naar imkers voor het uitlenen van hun bijenvolken om de fruitgaarden of andere gewassen te bestuiven. En aan honing is ook eerder een tekort dan een overschot. Denk aan de verwerking ervan in gebak, koek, maar ook in baklava bijvoorbeeld. In zo’n multiculturele stad als Almere zal er dan ook vast grote vraag naar honing zijn, kan ik mij voorstellen.  

De hobby-imker weet mij ook gerust te stellen. Hoezo achternagezeten worden door bijen? Het is een allervriendelijkst volkje; niet te verwarren met wespen. Wespen zijn ook  wel nuttig, maar ze steken sneller en hangen zo vervelend op en rond je eten en drinken in de zomer. De bij niet hoor, die richt zich liever op al het ‘lekkers’ in het landschap.

Bij wesp hommel

Ik krijg nog een uiteenzetting van de verschillende soorten honing die er zijn. Want, zo blijkt, de ene honing is de andere niet. Het maakt nogal uit of het bijenvolk kiest voor zure appels, kers, pompoen, eucalyptus, kruiden of bladluis. Bij dat laatste blijf ik even haken. Bladluizen? Mijn gesprekspartner vertelt dat de honing die daar vandaan komt, een delicatesse is. Het heet bladhoning – lekker donker en kruidig – dankzij het basisbestand luizenpies en……. – kak. Met deze kennis op zak, zou het mij dan ook niks verbazen wanneer zich in Oosterwold een honing-sommelier ontpopt. Bestaat zoiets?

De optelsom van de diversiteit aan bomen, struiken en gewassen in al die ontwikkelplannen die door onze handen gaan, belooft dat het een feest gaat worden in Oosterwold voor de bijen en ons!