Niet de meest geliefde soorten uit het dierenrijk: ratten en muizen. We zien ze niet graag in huis. We vinden ze vies en ze kunnen ziekten overbrengen. Logisch dat men ze liever kwijt dan rijk is. Maar hoe krijg je ze weg? Ton Eggenhuizen, adviseur Natuur bij gemeente Almere, is ratten- en muizenkenner. Hij erkent dat er veel in Oosterwold leven.

“Vaak worden vallen, klemmen en gif ingezet. Dit zijn echter ‘end-of-pipe’-maatregelen, zo vertelt Ton Eggenhuizen. “Als je de oorzaak van de plaag of overlast niet wegneemt, is dit het spreekwoordelijke dweilen met de kraan open. Je moet terug naar de bron. Dan zijn maatregelen het meest effectief en het meest duurzaam. Stel je eerst de vraag waarom de ratten of muizen in zulke aantallen aanwezig zijn? Vaak ligt het aan een overdaad aan voedsel, gekoppeld aan de aanwezigheid van veilige plekken.

Het is natuurlijk lang niet altijd mogelijk om beide factoren volledig aan te pakken. Voedsel (denk ook bijvoorbeeld aan rottend fruit uit de boomgaard) is meestal ruim voorhanden. Met wat meer aandacht valt echter wel wat aan die overdaad te doen. Een rommelhoekje of composthoop vlak bij huis zorgt ook eerder voor overlast dan als het achter op het kavel ligt. Denk bijvoorbeeld ook aan het voeren van de vogels. Overdag veel mezen en vinken in de tuin? ’s Avonds schuimen de ratten en muizen dezelfde plek af.

Roofdieren als marter, huiskat en uilen vangen muizen en ratten. Bij een plaag kunnen deze rovers zeker wel de grote pieken in de aantallen afromen. Bedenk echter wel dat ze een plaag nooit geheel zullen bestrijden. Het is immers eerder de stand van de prooi die bepaalt hoeveel roofdieren ergens leven, dan andersom. Soms zijn vallen en klemmen het enige wat nog rest om de overlast aan te pakken. Gif heeft niet de voorkeur omdat dit ook schadelijk is voor andere – meer gewenste dieren.”

Nog wat tips:

  • Het gebruik van een wildcamera kan helpen om uit te vinden welke plekken ze gebruiken om het huis binnen te komen. Stop de gevonden kieren dicht met staalwol;
  • Vallen waar dieren levend in worden gevangen zijn (relatief) diervriendelijk. Bedenk echter wel waar je het dier weer loslaat. De ervaring leert dat muizen en ratten hun vaste stek over best grote afstanden kunnen terug vinden. Een paar honderd meter verplaatsen helpt nauwelijks. Verder moet het niet zo zijn dat de overlast verplaatst wordt naar een nieuwe plek:
  • Lokaas in vallen kan het best gemaakt worden van pindakaas en havermout. Om het nog aantrekkelijker te maken, wat spek er door. Dit blijft namelijk lange tijd goed ruiken. Het spreekwoordelijke blokje kaas werkt veel minder goed.