De gebiedsregisseur gaat bloggen

7 maart 2017

Toen ik in oktober 2015 aan het warmdraaien was voor mijn nieuwe functie als gebiedsregisseur Oosterwold had ik het voornemen om te gaan bloggen. Te schrijven over mijn ervaringen in dit nieuwe avontuur, één van de meest innovatieve gebiedsontwikkelingen van Nederland. Mijn veronderstelling was dat ik daar iets meer tijd en ruimte voor zou gaan vinden ten opzichte van mijn vorige nogal hectische en tijdverslindende baan. Niks bleek minder waar, wat een ongelofelijk druk, hectisch, geweldig, krankzinnig en avontuurlijk (dik) jaar heb ik achter de rug met mijn team. Maar wat gaaf dat het lukt om initiatieven te laten landen in Oosterwold.

In Oosterwold doen de toekomstige bewoners toch alles zelf? Waarschijnlijk vraag je je dan ook af waarom het dan toch zo’n hectisch jaar was. Ja, het klopt dat het hier echt om doe-het-zelf-gebiedsontwikkeling gaat; en om dat mogelijk te maken blijkt een enorme klus. Zeker in zo’n eerste pioniersfase, waarbij niet alles is uitgedacht en je onderweg nog van alles op te lossen hebt. De interesse van mensen om aan de slag te kunnen, het heft in eigen handen te nemen, de bouwen aan je eigen groene, duurzame woon- werk-, en leefomgeving is enorm groot. Maar het wiel moet op vele onderdelen gaande weg worden uitgevonden, óók binnen de betrokken overheden. Het vergt cultuurverandering van organisaties, andere manier van werken. We hebben werkprocessen aangescherpt en ons instrumentarium beter op orde gebracht.

Een rode draad afgelopen jaar was dat ik trots ben op dat er samenwerkende overheden en partijen zijn die dit aandurven, die zich kwetsbaar opstellen en hier ruimte voor durven te geven. Ik ben trots op dat er initiatiefnemers zijn die het lef hebben om dit avontuur aan te gaan, het heft in eigen handen nemen. Samen met toekomstige buren urenlang overleg hebben over wegen, over waterberging, over samenwerken en beheer. En ik ben er trots op dat ik samen met mijn team het mag faciliteren.

Via onze website maakoosterwold.nl en de nieuwsbrieven die ik sinds februari 2016 ben gaan schrijven, is er inmiddels veel formele informatie beschikbaar over Oosterwold; hoe het werkt, welke stappen je gaat zetten, de ontwikkelregels, enzovoort. En uiteraard is er het contact met mij of medewerkers uit mijn team bij de te zetten stappen, informatiebijeenkomsten, het tekenen van overeenkomsten etc.

En ondanks dat ik nog steeds wordt opgeslokt door Oosterwold, vind ik dat niet meer voldoende en is het nu toch tijd voor een blog! Dit schrijven zal ik doen op persoonlijke titel, ik schrijf over mijn ervaringen, gedachtes en overpeinzingen naast mijn werk als gebiedsregisseur. Wat er goed gaat, wat er beter kan. Ik trek af en toe een laatje gedachtes open, soms actueel dan weer terugkijkend. Want Oosterwold is te bijzonder om daar niet over te schrijven!