Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Growing Music 2020 gaat door

6 september 2020 | 15:00 - 18:00

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

Een regelmatig terugkerende activiteit.

$3

Muziekfestival in de ruimte

Een muziekfestival in coronatijd? Zeker, dat kan. Sterker nog, misschien moet het wel, juist in deze tijd. Na het succes van de eerste editie van Growing Music in september 2019, het allereerste muziekfestival in Almere-Oosterwold, moest er dus wel een tweede editie komen. En die komt er, gedurende vier opeenvolgende zondagen, startend op 30 augustus, in het groenste stadsdeel van de groenste stad van Nederland.

Growing Music is een voornamelijk akoestisch muziekfestival waarbij diverse muziekstijlen, professionele musici en publiek elkaar ontmoeten. Growing Music daagt musici én publiek uit, waarbij kan worden geluisterd naar spel van het hoogste niveau. Dat levert unieke momenten op.

In 2019 kende de eerste editie een drietal concerten met een klassiek strijkkwartet, een kamerjazz-ensemble en een vocaal ensemble. Bezoekers kwamen met hun eigen stoelen, hun eigen kleedjes en hun eigen picknickmanden op dit evenement af en doneerden een vrijwillige bijdrage. Met een opkomst van een kleine tweehonderd zeer enthousiaste toeschouwers zette Growing Music zich in een klap op de kaart. Plannen voor een jaarlijks terugkerend evenement waren dan ook snel gemaakt.

En misschien wordt Growing Music 2020 nog wel beter, want de tweede editie bevat een viertal concerten met dezelfde diversiteit én een extra inbreng van musici uit Oosterwold en omstreken. En dat kan, ook binnen de RIVM-richtlijnen. Het is belangrijk om Growing Music door te laten groeien; voor de continuïteit, om de stilte te doorbreken en om musici een podium te geven.

Programma
We hebben het voorgenomen programma opgesplitst in vier delen en verdeeld over evenzoveel dagen. Iedere dag een concert voor een beperkt aantal bezoekers. De regels zijn simpel: publiek moet vooraf online een kaartje kopen en er rekening mee houden dat er nauwelijks publieke voorzieningen zijn. Wij zorgen voor de stoelen en bieden iedereen een drankje aan. Verder heeft het publiek eigen verantwoordelijkheid; als je het niet vertrouwt of als je zelf klachten hebt, kom je niet.

Zondag 30 augustus, 15.00 uur, Stadsboerderij Vliervelden:
The Bigger Picture Show is een initiatief van beeldend kunstenaar Robert Smit. Zijn magnum opus ‘GRID’ werd vorig jaar voor het eerst integraal tentoongesteld in de Amsterdamse NDSM-loods. Het is een collage van 64 schilderijen, zijnde 32 tweeluiken, met een oppervlakte van in totaal 256 m2. Op verzoek van Smit schreef componist Egon Kracht een muzikale reflectie met een breed palet aan emoties, theatraliteit, absurdisme en muziekstijlen. In de Stadsboerderij, die voor de gelegenheid dienst doet als concertzaal én museum, zal niet het hele doek te zien zijn, maar wel vijftien onderdelen die bepalend zijn geweest als inspiratie voor ‘Music for an Exhibition’. Het uitvoerende ensemble The Troupe bestaat voor de gelegenheid uit acht zangers en instrumentalisten. Zij maken gebruik van de hele ruimte en maken interactie met de schilderijen.

Zondag 6 september 2020, 15.00 uur, Stadwijngaard Auguste Comteweg 89:
Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen: al meer dan drie decennia houden ze in binnen- en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en een frisse podiumpresentatie. Calefax geldt als de grondlegger van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren deze vijf formidabele musici wereldwijd jonge blazers die overal in hun voetsporen treden; een klassiek ensemble met een popmentaliteit. Niet voor niets schreef The Times over dit vijftal: “Calefax – five extremely gifted Dutch gents who almost made the reed quintet seem the best musical format on the planet.” Calefax speelt vooral zelfgemaakte arrangement en voor het ensemble in opdracht geschreven composities op hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Op het programma staan deze middag composities van o.a. Claude Debussy en Richard Strauss.

Zondag 13 september 2020, 15.00 uur, Stadsboerderij Vliervelden:
Het FlevoEnsemble is een heel bijzonder initiatief van Growing Music om de muzikale krachten te bundelen van professionele musici uit Oosterwold en omstreken. Het is een nieuw ensemble, met musici die wel met elkaar een wijk bouwden, maar nooit eerder met elkaar muziek maakten, en een programma dat speciaal geschreven is voor deze gelegenheid met als thema ‘Hoop’. In dit programma komen muziek, gesproken woord en poëzie samen. Het FlevoEnsemble krijgt een plek in de toekomst van het festival en het muzikale leven in Flevoland. Het is een prachtig voorbeeld van wat de coronacrisis kan opleveren en is een investering voor de toekomst. Het repertoire laat zich het beste omschrijven als een ‘logische synthese van klassieke, jazz en wereldmuziek’.

Zondag 20 september 2020, 15.00 uur, einde Emannuel Levinaslaan, nr. 72:
Nieuw Amsterdams Peil is een groep van geestverwante en bevriende musici die de diversiteit en rijkdom van de kamermuziek, van componisten en van uiteenlopende muziekstromingen wil laten zien. De nadruk ligt daarbij op 20ste-eeuws repertoire. NAP wil vooral verbanden leggen tussen componisten en hun inspiratiebronnen of – breder gezien – componisten plaatsen binnen het kader van de muziekgeschiedenis. NAP sluit zich daarmee naadloos aan bij de muzikale uitgangspunten van Growing Music. Het spelerscollectief dat in 2005 werd opgericht, bestaat uit louter specialisten in het uitvoeren van nieuwe muziek. Zij worden regelmatig benaderd door componisten die graag voor hen willen schrijven. Eerder werden stukken voor NAP gecomponeerd door Louis Andriessen, Martijn Padding en Rob Zuidam. Op het programma staan werken van o.a. Messiaen, Ravel, Webern en Namavar. Deze laatste componist is bij dit concert aanwezig om zijn werk toe te lichten.

Kaarten
Growing Music wil kwaliteit combineren met laagdrempeligheid, maar niet ten koste van de musici. Fair-pay voor de uitvoerende kunstenaars is het uitgangspunt. Waar vorig jaar een publieksbijdrage nog vrijwillig was, zijn we dit jaar door de beperkende maatregelen helaas genoodzaakt om tickets te verkopen. Growing Music draagt echter zorg voor 2/3 financiering van de kosten door sponsoring en subsidie, het resterende deel is voor rekening van het publiek.
Dit hebben we vertaald naar drie ticketprijzen, waarbij de kaartjes met de laagste prijs (€ 10,00) niet kostendekkend zijn, maar tegemoetkomen aan de wens naar laagdrempeligheid. Wij doen dan ook een beroep op ons publiek om tenminste de ‘kostprijs’ te betalen (€ 17,50). Wie de ‘vriendenprijs’ (€ 25,00) verkiest, geeft Growing Music een extra steun in de rug om het festival in de toekomst te behouden voor Oosterwold. Er zijn ook passe-partouts te koop voor alle vier de concerten. Kaarten worden enkel online verkocht via de website www.growingmusic.nl.

Gegevens

Datum:
6 september 2020
Tijd:
15:00 - 18:00
Kosten:
$3
Bekijk de site van Evenement

Organisator

Egon Kracht
E-mail:
productie@growingmusic.nl