Afvalwater-formulier-test
Bewoners van Oosterwold mogen niet meer zelf hun afvalwater zuiveren zoals nu gebeurt. De gemeente is verantwoordelijk voor de afvalwaterzorg.
Daarom zorgt de gemeente er voor dat er zo snel als mogelijk een riool wordt aangelegd. Dit geldt in de deelgebieden 1A én 1B en in deel 2, dat nog ontwikkeld gaat worden. De huidige bewoners moeten aansluiten zodra het gemeentelijke riool er ligt.
Nieuwe initiatiefnemers kunnen niet meer kiezen voor een collectief systeem voor de behandeling van hun afvalwater (CBA) of het zelf plaatsen van een individueel systeem (IBA).
Aanvraag tussentijdse voorziening (put)
Initiatiefnemers kunnen, omdat ze niet meer een IBA of CBA mogen aanleggen en het riool er nog niet ligt, gebruikmaken van een tussentijdse voorziening in de vorm van een put. Deze put wordt later aangesloten op het definitieve riool dat later wordt aangelegd. Na indienen van je aanvraag gaan wij beoordelen of je in aanmerking komt voor zo’n put.
Wil je een tussentijdse voorziening aanvragen dan kun je één (1) van onderstaande formulieren indienen voor een woning, of als bedrijf of ontwikkelaar.
Aanvraagformulier: ontwikkelaar.
Houd er rekening mee dat wij minimaal 16 weken nodig hebben voor het verwerken van jouw aanvraag.
Heb je een andere vraag over je eigen situatie, dan kun je contact opnemen via afvalwateroosterwold@almere.nl.
Beheer en onderhoud IBA's en CBA's
Vanaf 2024 verzorgt een aannemer het basisbeheer en onderhoud van de IBA´s en de CBA´s totdat aansluiting op de riolering mogelijk is.
- Je kan contact opnemen met Remondis bij meldingen of klachten ten aanzien van het functioneren van het IBA/CBA-systeem.
- Bij calamiteiten, kan je contact opnemen met het gratis storingsnummer 0800-4232233.
- Indien je een afspraak wilt maken dan kan dit telefonisch op werkdagen tussen 9.00 en 16.30 op telefoonnummer 0318-634747 of per mail op planning-iba@remondis.nl.
Stroomkosten IBA/CBA
De stroomkosten van de bestaande zuiveringssystemen IBA/CBA) worden niet vergoed. Het is gebruikelijk dat als je een beheer en onderhoudscontract hebt, bijvoorbeeld voor een CV ketel thuis, dat je zelf de stroomkosten betaalt en niet de beheerder of leverancier. Dat geldt ook voor deze stroomkosten.
Het nieuwe rioolsysteem
In Oosterwold worden kavels aangesloten op een nieuw rioolsysteem. Dit systeem bestaat uit vacuümleidingen in de 1,5 meter berm en onder de kavelweg door. De vacuumputten die het afvalwater verzamelen liggen in de doorwaadbare zone zo dicht mogelijk bij de kavelweg.
Bekijk hier de animatie over de aanleg van kavelwegriolering en hoe het vacuumriool werkt.
In 4 stappen naar nieuw riool
De gemeente legt het kavelwegriool aan in vier stappen. Eerst verzamelen ze de informatie over de kavels en het eigendom. Daarna praten ze met kavelwegvereniging of VvE’s en eigenaren.De aannemer bespreekt met de eigenaren het werk op de eigen kavel van pot naar put. Dan wordt de riolering aangelegd volgens de plannen. Tot slot controleert de gemeente alles. Zo werken ze samen met de kaveleigenaren.
Bekijk hier de animatie over de vier stappen naar een nieuw riool in Oosterwold.
Belastingen: riool-, zuivering- en verontreinigingsheffing
Wat betekent de aanleg van riolering in Oosterwold voor de riool- en verontreinigings-/zuiveringsheffing?
Kaveleigenaar met IBA/CBA: geen aansluitbijdrage wel riool- en verontreinigings-/zuiveringsheffing
Voor kaveleigenaren die in het bezit zijn van een IBA of CBA wordt het aansluiten van hun woning of bedrijf op het riool en het eventueel verwijderen van de IBA of CBA en alle herstelwerkzaamheden vergoed. Het herstel is in natura. Deze eigenaren hoeven geen aansluitbijdrage te betalen. Zij hebben al geïnvesteerd in een zuivering. Voor die investering ontvangen zij geen vergoeding. Bij het bepalen van de hoogte van de grondprijs was namelijk al rekening gehouden met deze investering.
Deze kaveleigenaren gaan wel rioolheffing betalen. De gemeente heeft immers het beheer en onderhoud van de IBA’s/CBA’s overgenomen en vervult de zorgplicht. Ook betaal je verontreinigingsheffing omdat je loost op het oppervlaktewater. Vanaf het moment dat je op het riool wordt aangesloten, blijf je rioolheffing betalen en betaal je in plaats van verontreinigingsheffing, een zuiveringsheffing, net als in de rest van Almere gebruikelijk is.
Kaveleigenaar met voorlopige voorziening (put) of nieuwe initiatiefnemer: wel rioleringsbijdrage en riool- en zuiveringsheffing
De kaveleigenaren die niet hebben geïnvesteerd in een IBA of CBA moeten, naast riool- en zuiveringsheffing, ook een rioleringsbijdrage betalen. Deze eigenaren moeten zelf de leiding (van pot naar put) op eigen terrein realiseren, de aansluiting op de geplaatste put zal de gemeente verzorgen. Dat gebeurt ook in de rest van de stad op deze manier.
Nieuwsspecials
- Nieuwsspecial Beheer en onderhoud bestaande IBA’s en CBA’s – 20 februari 2023
- Nieuwsspecial Afvoer en zuivering van afvalwater in Oosterwold verandert – 6 juli 2022
- Nieuwsspecial Water en Oosterwold – 17 december 2021
- Nieuwsspecial Water en Oosterwold – 11 juni 2021
- Nieuwsspecial Water en Oosterwold – maart 2021
- Nieuwsspecial Water en Oosterwold, oktober 2020
Vragen en antwoorden
- Vragen en antwoorden technische sessie november 2023
- Vragen en antwoorden n.a.v. klankbordbijeenkomst 16 maart 2023
- Vragen n.a.v. klankbord bijeenkomst 11 juli 2022 afvalwaterzorg Oosterwold
Beantwoording vragen n.a.v. klankbord bijeenkomst per categorie - Vragen en antwoorden over veranderen van afvoer en zuivering van afvalwater in Oosterwold
Klankbord bijeenkomsten
- Verslag 14 februari 2024 met afvaardiging klankbordbijeenkomsten
- Verslag 29 november 2023 en Vragen en antwoorden technische sessie riolering
- Presentatie pva IBT 16 maart 2023
- Verslag 19 januari 2023
- Bespreeklijst 24 oktober 2022
- Presentatie 24 oktober 2022
- Verslag 19 september 2022
- Presentatie 19 september 2022
Contact
Heb je vragen over afvalwater, bijvoorbeeld over een tijdelijke voorziening (put), neem dan contact op met de gebiedsorganisatie via afvalwateroosterwold@almere.nl. Voeg je initiatiefnummer en locatie op tekening alvast toe. We bekijken de situatie en nemen contact met je op.
Heb je een voorziening (put) van de gemeente, en heb je vragen over het leegzuigen of lekkages, dan kun je contact opnemen met het Klant Contact Centrum (KCC) via 14 036. Dus hiervoor niet het emailadres afvalwateroosterwold@almere.nl gebruiken!