4e Vlog / blog estafette: Willemien Hellemans “Ons stukje moederland”

19 maart 2019

Ik ben Willemien en samen met Brian en onze vijf kinderen creëren wij ons stukje moederland. “Moederland” zoals bedoeld in de boekenreeks van Anastacia die een toekomst laat zien waarin iedereen liefdevol een stukje land bewoont en bewerkt als tegenhanger van de wereldwijde ontbossing, gigantische agrarische (gif)monoculturen en andere uitputting van de aarde. We hadden al een moestuin van 450 m2 maar na het lezen van deze prachtige simpele oplossing voor de wereld (namelijk als iedereen dat doet) was mijn droom verwoord, “1 hectare”. Vanaf toen ben ik bomen en struiken gaan zaaien en mij gaan verdiepen in de permacultuur en het eten van wilde planten, de ideale manier voor het bewerken van een hectare zonder al te intensieve arbeid. Samen werken met de natuur. Nu alleen nog de grond………….betaalbare grond wel te verstaan…………………

en daar lag hij dan. Het krantje van Almere met een artikel over Oosterwold, een betaalbare hectare om de hoek, ongelooflijk, vanaf daar begon Oosterwold voor ons. Alles was nog in de startfase, we hadden initiatiefnummer 64. Er volgde vijf volle jaren met in eerste instantie stapels papierwerk, vergunningen, onderzoeken, jeetje, ik wil gewoon met mijn handen in de aarde. Maar als je een droom kan verwezenlijken geef je niet op, we doorstaan deze fase. Vervolgens verhuizen, overleven in een houten tuinhuisje zonder elektra (want alles loopt uit hier), bouwen, wow het is in ieder geval geen papierwerk meer. Nu vijf jaar na dat krantje wonen we in ons huis, nog niet helemaal af maar het resultaat overstijgt mijn verwachtingen, elke keer weer. De buizerds en zilverreigers scharrelen dagelijks tussen onze kippen, groepen zwaluwen op het dak, een hert in je tuin. Mijn buurman onderzoekt nachtvlinders, ze zijn magisch, groot, klein in alle kleuren. Dat vliegt hier ‘s-nachts rond omdat er geen lichtvervuiling is. Je ziet alle sterren en de maan. Ik ben zelfs importeur geworden van de 3-kamer IBA, wsb-clean. Het is geweldig, ik wens iedereen die met dit prachtige gebied bezig is heel veel plezier met het bouwen van je droom en kracht als het even een beetje veel is, geloof in je droom en volg je hart.

Willemien Hellemans woont aan de Hannah Arendtweg. Ze is de 4e initiatiefnemer van deze vlog & blog-estafette over ervaringen met zelf bouwen in Oosterwold. Willemien geeft het stokje door aan Lioba Wattimena. Wil je ook jouw ervaringen delen met zelf bouwen in Oosterwold? Laat het ons weten door te mailen naar: oosterwold@almere.nl. Vermeld hierbij ook je naam, telefoonnummer en adres.

Disclaimer: het team Oosterwold biedt initiatiefnemers met de vlog& blog-estafette een open podium waarin zij hun ervaringen over initiatief nemen in Oosterwold kunnen delen met mede-initiatiefnemers en belangstellenden. De gebiedsorganisatie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de blogs en vlogs en zal actie ondernemen indien uit de blogs en vlogs een gebruik in strijd met wet- en regelgeving blijkt. De gebiedsorganisatie aanvaardt geen aansprakelijkheid voor consequenties die daar eventueel uit voortvloeien en kan in het uiterste geval weigeren een blog of vlog te publiceren.