Luchthaven Lelystad

Op 1 april 2015 is het Luchthavenbesluit voor Lelystad Airport in werking getreden. De verwachting is dat op 1 april 2018 de luchthaven open gaat voor groot verkeer. De landingsroute op baan 05 van Lelystad Airport gaat over het Zeewoldense deel van Oosterwold. Deze baan zal vanwege de geldende windrichting ongeveer 40% van de tijd tussen 06.00 en 23.00 uur in gebruik zijn. Er komen geen vliegroutes over het grondgebied van de gemeente Almere. Daarnaast komt er geen – voor de stedelijke ontwikkeling beperkende – geluidscontouren over het totale gebied Oosterwold te liggen.

Door een gezamenlijke zienswijze van de gemeente Zeewolde en Almere is in het Luchthavenbesluit van Lelystad Airport een experimentenregeling opgenomen. In 2020 gaat in een experiment onderzocht worden in hoeverre er lager aangevlogen kan worden op baan 05. Daardoor kan de landing eerder ingezet worden, met als effect dat ook het Zeewoldense deel van Oosterwold nagenoeg volledig vermeden kan worden.
Op 17 februari 2017 de staatssecretaris aan de Tweede Kamer heeft gemeld dat op basis van een nieuwe planning de openstelling van Lelystad Airport voor groot verkeer op 1 april 2019 zal zijn. Dit wordt dus een jaar later dan de eerdergenoemde datum. Waarschijnlijk zal daarmee de experimentenregeling ook een jaar opschuiven, dus 2021 in plaats van 2020.

Over het Zeewoldense deel van Oosterwold wordt gevlogen op 1.700 ft (= 518,16 m).  Deze vlieghoogte levert geen beperkingen voor de woningbouw.

Over de ontwikkeling van Lelystad Airport wordt door de verschillende betrokken partijen gesproken aan de zogenaamde Alderstafel.

Meer informatie is te vinden op: www.alderstafellelystad.nl

Hier vind je een overzicht van de vliegroutes

Er is op deze site ook een aantal interessante simulaties te vinden:

 